• checkGratis staaltjes
  • checkVoor 23:45 besteld, vandaag verzonden
  • checkGemakkelijk online retourneren binnen 100 dagen
4.4 out of five star rating on Trustpilot 4.4(2.400 beoordelingen)

10 manieren om parfum langer te ruiken

De Egyptische koningin Cleopatra was een slimme en talentvolle vrouw. Ze was onder andere erg goed in het ontwerpen van parfum. Volgens de historicus Plutarch was Cleopatra als Venus, de liefdesgodin, gekleed toen ze Marc Antony ging ontmoeten, en zeilde ze op een schip van goud en zilver, zo overladen met geurtjes dat je het “vanaf de kust kon ruiken”. De dag erna had ze deze Midden-Oosterse vorst helemaal ingepalmd. Cleopatra wist toen zeker wat de wetenschap nu heeft bewezen: Dat geur het krachtigste zintuig van allemaal is. Geur wordt waargenomen door het limbisch systeem van de hersenen, dezelfde regio die humeur en emotie regelt. Aroma en emotie komen als twee stromen samen.  De kunst van het parfummixen is minstens zo oud als het oude Babylon, uit het jaar 4000 v.Chr. Net als toen is de receptuur vrij eenvoudig: geur-dragende oliën, ook wel essentiële oliën genoemd, worden opgelost in een andere substantie. De oliën van toen werden onttrokken uit kruiden en specerijen en boomhars zoals wierook en mirre.  Het oplosmiddel was dierlijk vet of olijfolie.Vandaag de dag kunnen natuurlijke oliën aangevuld worden door laboratorium-uitvindingen en opgelost worden in ethyl alcohol (ethanol). Wetenschap heeft parfum meer verschillend en beschikbaar gemaakt, maar door de prijs van deze lijken ze soms wel een koninklijk geschenk. Echter, je hoeft niet schatrijk als een koningin te zijn om je er als eentje te voelen. Als eerbetoon aan de slimme Cleopatra, bieden wij 10 tips aan om het beste uit jouw favoriete mengsel te halen.

Breng parfum aan voordat je jezelf aankleedt

Parfum wordt geactiveerd door hitte en chemische reacties. Het is dus meer effectief als het op de huid wordt aangebracht i.p.v. op de kleren. Het zou zelfs vlekken of schade kunnen aanrichten aan bepaalde stoffen. Zijde, bijvoorbeeld, is een dierlijk eiwit dat erg afbraakgevoelig is voor de alcohol in parfum. De kleuren in het textiel kunnen overlopen of vervagen. Alcohol verdampt echter in een kwestie van minuten, waardoor de stof bewaard blijft. Synthetische stoffen zoals polyester stoten daarentegen  vloeistoffen, inclusief alcohol, af, maar zijn echter meer vatbaar voor vlekken van de parfumoliën. Wederom, het voorkomen van direct contact helpt dit probleem te minimaliseren. Geurtjes kunnen echter indirect op textiel gebruikt worden, zo kun je veilig jouw garderobe parfumeren. Je kunt, bijvoorbeeld, een beetje parfum op opgevulde kleerhangers sproeien. Of een paar druppels essentiële oliën aan het water toevoegen wanneer je jouw lingerie wast, of wanneer je jouw zakdoekjes aan het strijken bent.Als je een beetje handig bent, zou je ook jouw favoriete luchtje in een geparfumeerde hanger kunnen stoppen. Voeg een paar druppels olie toe aan gesmolten bijenwas, en giet de bijenwas daarna in een lege hanger en laat het hard worden.

Breng Parfum Aan op de Puls Punten

Puls punten zijn plekken op het lichaam waar de hartslag gevoeld kan worden door aderen die dicht aan de huid liggen. De temperatuur van het bloed maakt deze de voornaamste gebieden om parfum op aan te brengen. Puls punten kunnen over heel het lichaam gevonden worden. De meest strategische liggen bij de slaap, net achter de oorlel, aan de basis van de keel, aan de binnenkant van de pols en de elleboog, en achter de knie. Kies een aantal plekken uit (niet allemaal) om het parfum gelijk over te verdelen.Wat betreft de eeuwige vraag: “Moet ik deppen of sprayen?”; deppen met de vingertoppen is meer nauwkeurig, maar dit kan ook te veel parfum op uw vingers of op het puls punt achterlaten. Een lichte spray op ongeveer 8 inch (20 centimeter) afstand van de huid zal een veel groter gebied dekken en daardoor een groter effect hebben. En hoe zit het met het wrijven aan het gebied waar je net parfum hebt aangebracht om hitte te genereren? Dit is niet om aan te raden. Door het wrijven breken de moleculen af, dit wordt ook wel eens “het breken van de geur” genoemd. De geur zou in iets heel anders kunnen transformeren of zelfs helemaal verdwijnen.

Kies Parfums Met Sterke Basisnoten

Een noot is parfum-jargon voor een geurtje. Parfumeurs gebruiken noten net als hoe componisten dit doen, ze bouwen en brengen ze aan in lagen om zo het gewenste effect te krijgen. Net als in de muziek zijn sommige geurnoten licht en zwevend; en anderen zwaar en klankrijk. De volgorde waarin deze noten worden vrijgegeven is een belangrijke overweging in het formuleren van een parfum.Topnoten, ook wel hoofdnoten genoemd, worden als eerst vrijgegeven. Ze ruiken fris, fruitig en lichtelijk zoet. Ze zijn ook de eerste die verdampen, daardoor is het effect van deze ook maar vluchtig. Sommige verdwijnen al na 10 minuten. Citroen, appel, meloen, en bes zijn populaire hartnoten, met af en toe een vleugje “zeewind” of “zeelucht”.Terwijl de topnoten vervagen, komen de middelnoten meer naar de voorgrond. Middelnoten, ook wel hartnoten genoemd, zijn rijker en langer aanwezig. Dit zijn aangenaam prikkelende kruiden en specerijen zoals rozemarijn, nootmuskaat en kardemom, evenals bloemen zoals jasmijn of gardenia. Middelnoten staan ongeveer een uurtje in de spotlights voordat deze mengen met de bodem-, of basisnoten. Basisnoten zijn het meest langdurig en dramatisch ruikend. Ze dragen het parfum tot wel vier uur lang. Noten als ceder, dennen en muskus worden houtachtig genoemd. Patchouli, wierook en vanille worden oosters genoemd omdat ze iets van Azië en het Midden Oosten weg hebben.De meeste parfums bevatten alle drie soorten noten, maar sommige hebben meer lage noten. Doe wat online research naar parfums. Bekijk de lijst van parfumnoten of omschrijvingen zoals rokerig of mild. Experimenteer om diegene te vinden waar jij van geniet en die lekker bij je ruiken. Bekijk al onze parfums in de parfumwebshop van Parfumerie.nl.

Zorg dat de hoeveelheid overeenkomt met de manier van aanbrengen

Geurvloeistoffen hebben een aantal namen: o.a. parfum, cologne en eau de toilette. Deze zijn niet zo exotisch als de naam, die bedacht is door adverteerders, doet voorstellen. Elk geeft de verhouding, of concentratie, van essentiële oliën en alcohol aan, wat een echt verschil maakt in hoe lang een geur blijft hangen. De parfumindustrie heeft geen concentratiestandaard. Echter, een parfum bestaat, bij definitie, maximaal maar uit 40% essentiële oliën. Een eau de parfum ongeveer 15%, en een eau de toilette zo laag als 5%. Door het hebben van diverse concentraties kun je het juiste luchtje voor de gelegenheid kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een parfum voor een uurtje vernieuwen door de eau de parfum versie te gebruiken. Vergeet tijdens het kiezen de versie niet dat de concentratie niet hetzelfde is als de zwaarheid van een parfum. Een parfum dat hoofdzakelijk uit lichte, citrusachtige noten bestaat zal eerder vernieuwd moeten worden dan een eau de parfum met een sterke ceder of mossige basis. Je kunt jouw eigen concentraties maken door met essentiële oliën te beginnen en deze daarna naar eigen wensen te verdunnen. Gebruik een mengsel van 90% alcohol en 10% gedestilleerd water als oplosmiddel. Voor een concentratie van 20% zou je bijvoorbeeld acht druppels van het alcohol-water mengsel mengen met twee druppels essentiële oliën naar keuze.

Gebruik Parfums die bij het Seizoen Passen

De omgevingstemperatuur beïnvloedt hoe, en hoe lang, een parfum draagt. De chemische reactie die het parfum loslaten wordt geactiveerd door warmte, wat resulteert in een sterkere geur. Tijdens warm weer heb je daarom een minder geconcentreerde vorm van het parfum dat u draagt nodig. Tegelijkertijd verdampen parfums sneller wanneer het warm is. Daarom, als je een lichtere geur draagt, moet je deze, door zijn lagere concentratie, vaker opnieuw aanbrengen. N.B.: Wees voorzichtig wat je buiten draagt. Je zou zo de aandacht van ongewenste dieren kunnen trekken die dezelfde parfumsmaak als jijzelf hebben. Bijen worden aangetrokken door zoete, bloemige geuren. Kevers houden meer van gekruide geuren. Vleermuizen hebben een voorkeur voor muskusachtige noten. Iets wat je in het achterhoofd zou moeten houden wanneer u naar een buurtbarbecue gaat. Hetzelfde geld voor koud weer. Chemische reacties zijn trager bij lage temperaturen. Ze zullen langzaam, minder intens, het parfum loslaten. Als je een warm winterluchtje draagt, overweeg dan de hartelijkheid van de bodemnoten. Een spray te veel en je kunt zo naar een menselijk dennenbos ruiken.

Gebruik de juiste hoeveelheid voor jouw huidtype

Het eerste wat je moet weten wanneer je huidverzorgingsproducten koopt, is je huidtype; vet, normaal of droog. Deze informatie is ook nuttig tijdens het kiezen van een parfum. De alcohol in een parfum verdampt sneller op een droge huid dan op een vette huid. Op een droge huid worden de lagen van noten snel losgelaten en zal het luchtje sneller vervagen. Het hebben van een vette huid, wat vaak als een gezondheids- en hygiëneprobleem wordt gezien, is een voordeel, sinds het parfum langer blijft hangen.Als je een droge huid hebt gebruik je misschien al een moisturizer. Ga op zoek naar een moisturizer met dezelfde geur als die je van plan bent te dragen. Dit zal je helpen om de levensduur van het luchtje te verlengen en met het verzachten van je huid. Of gebruik een moisturizer zonder luchtje voordat je het parfum aanbrengt. Het hebben van een droge huid is een gebied waarin gezondheid en schoonheid echt samengaan. Het hebben van een droge huid kan bijvoorbeeld duiden op een slecht dieet.  Krijg je wel voldoende huidvriendelijke voedingsstoffen, zoals essentiële vetzuren en vitamine B, binnen? Vergeet ook niet om water te drinken. Een parfum zal je niet helpen wanneer je fysiek op bent.Breng meerdere parfums in lagen aan Het in lagen aanbrengen van verschillende parfums met dezelfde geur zal je de hele dag lang helpen met het behouden van hetzelfde geurtje. Zie het als een soort estafette waarbij een parfum de geurstok overdraagt aan de volgende. Je kunt bijvoorbeeld ’s ochtends starten met een eau de toilette, wat lotion in de middag en een beetje poeder in de avond. Of start met een geparfumeerde moisturizer en gebruik later op de dag een beetje parfum. Je kunt ook een paar druppels geparfumeerde badolie in een warm bad of tegen puls punten aan doen terwijl de huid nog steeds vochtig is van het douchen. Het prachtige van het in lagen aanbrengen is dat het je het mogelijk maakt om, afhankelijk van de gelegenheid, de concentratie van het parfum aan te passen. Met een beetje experimenteren, kun je een combinatie vinden waardoor je wel opvalt, maar niet iedereen overweldigt met je geur. Het is ook een goed excuus om een lekker lang bad te nemen.

Verander je parfum wanneer je huid veranderd.

Chemisch gezien ben je niet dezelfde persoon die je vorige week was. Er zijn talloze factoren die een verandering in de lichaamschemie voort kunnen brengen. Die op zijn beurt invloed kan hebben op hoe jouw huid reageert op jouw favoriete parfum. Iedereen heeft een andere lichaamschemie, daarom zijn de oorzaken en de effecten van een veranderende lichaamschemie per persoon verschillend. Bijvoorbeeld, de hormonen androgeen en progesteron hebben invloed op de olieproductie van de huid. Sommige voedingsmiddelen en medicijnen – evenals zwangerschap – kunnen de androgeen- en progesteron-niveaus verhogen of verlagen. Sinds het hebben van een vette huid betekend dat een luchtje langer blijft hangen, kan een verandering in het dieet – of moederschap – betekenen dat u meer of minder vaak een parfum moet aanbrengen. Ook zweet kan de chemie van de huid beïnvloeden. Zweet dat geproduceerd wordt om uw lichaam af te koelen laat zout en andere mineralen achter op de huid. Zweet dat geproduceerd wordt door stress draagt vet met zich mee dat afgebroken wordt door bacteriën. Dit proces kan ook de natuurlijke geur van het lichaam beïnvloeden, en niet op een positieve manier. De geurstoffen kunnen op een andere manier reageren met hun nieuwe chemische buren. Daarom zou je misschien willen overwegen om je gebruikelijke parfum een tijdje niet te gebruiken en op zoek te gaan naar een nieuw luchtje.

Vertrouw Je Neus

Een parfum is niet bedoeld om een attractie aan te kondigen of om als souvenir van jouw bezoek te dienen. In andere woorden, het zou moeten komen en gaan wanneer jij dit ook doet. Vergelijk een parfum met een auditief accent, zoals een paisley riem op een stevige blauwe jurk, een vleug van kleur om de algemene indruk van je wezen te verbeteren.Hoe weet je of je dit balans hebt bereikt? Simpel, als je jezelf kunt ruiken, kunnen anderen dit ook. Vergeet niet dat parfums overdreven zijn; ze kunnen erg goed door de lucht verplaatsen. Het teveel gebruiken van parfum is niet alleen zonde, maar het maakt je ook niet gewenst. Soms laat je eigen neus je in de steek. Misschien heb je een bijholteontsteking of misschien is je reukvermogen niet meer zo goed als vroeger.  Misschien ben je te gewend geraakt aan een bepaald luchtje dat je het niet door hebt wanneer je hier te veel van gebruikt. Als je twijfelt, vraag het aan een vriend (iemand wiens neus je vertrouwt) en neem het zekere voor het onzekere. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor sterke luchtjes.

Berg Parfum Juist Op

Geurstoffen worden afgebroken door hitte en licht, zelfs voordat je het flesje opent. Het kan zo zijn dat er ongewenste aroma’s ontwikkelen die dat speciale luchtje veranderen in een afschuwelijke geur. Lichte en minder geconcentreerde parfums hebben hier het meeste last van. Afhankelijk van welke chemische stoffen ontwikkelen, kan een parfum je rood en jeukend achterlaten. Als de laatste tijd uw huid irriteert, zou dit best wel eens uw parfum kunnen zijn. Om jouw parfum goed te houden, moet je het tegen zijn vijanden beschermen. Bewaar het in comfortabele koele en droge omstandigheden, ver weg van hittebronnen en zonlicht. Bewaar het niet op de badkamer, waar vochtige lucht het flesje kan binnendringen. Als hitte en luchtvochtigheid onontkoombaar zijn – bijvoorbeeld in de Everglades van Florida, in de maand juli – bewaar het dan in de koelkast. Deze is speciaal ontworpen om luchtvochtigheid tegen te gaan. Dit is ook een goed idee wanneer je een open flesje een paar maanden wilt bewaren – bijvoorbeeld een zomerluchtje tijdens de winter. Indien mogelijk, koop parfum is spray flesjes. Deze laten minder lucht binnen dan normale flesjes, wat de verdamping, besmetting en chemische reacties zal verminderen. Als je parfum van een flesje naar een verstuiver wilt brengen, reinig dan eerst de verstuiver met wat schoonmaakalcohol om het oude parfum te verwijderen. Laat het een paar minuten staan en spoel het daarna met wat water af en laat de lucht het drogen. Onder optimale omstandigheden zal een ongeopend flesje parfum ongeveer 18 maanden goed blijven. Maar wie zou een nieuw parfum nou zo lang ongeopend kunnen houden?